Na początku była miłość. Ona pokochała koronki, on – bursztyn, a potem – spotkali się i stworzyli rodzinę, dom, gospodarstwo agroturystyczne oraz największy zbiór przedmiotów związanych z kulturą kurpiowską. Miejsce magiczne, rzucające urok na każdego, kto je odwiedzi – Muzeum Kurpiowskie w Wachu.
Muzeum inne niż wszystkie
Tutaj można Kurpie Zielone poznawać wszystkimi zmysłami. Można się naoglądać do syta – 15 tysięcy przedmiotów związanych z kulturą kurpiowską do dawna nie mieści się w zaadaptowanej na halę wystawową stodole. Trzeba było udostępnić dla nich również powozownię, powstał także park maszynowy, w którym można zobaczyć m.in. maszyny rolnicze.
To nie jest tradycyjne muzeum, w którym nie wolno dotykać eksponatów, ale najlepiej brać je w swoje ręce podczas warsztatów – kopania i obróbki bursztynu, robienia kwiatów z bibuły, czesania i międlenia lnu czy robienia pisanek. Kurpiowszczyznę można też zgłębiać za pomocą słuchu – podczas zajęć poświęconych kurpiowskiej gwarze. Węch przydaje się z kolei w czasie warsztatów zielarskich.
I tak! Są też wśród propozycji Muzeum Kurpiowskiego stworzonego przez Zdzisława i Laurę Bziukiewiczów warsztaty kulinarne oraz możliwość skosztowania takich kurpiowskich przysmaków jak fafernuchy, rejbak, kapusta z kaszą, łagodniaka z kruszonką i legendarne psiwo kozicowe z jałowcowych jagód.
ZOBACZ TEŻ:
U BURSZTYNA
Relacja z wizyty w Muzeum Kurpiowskim
W Wachu poznaliśmy Kurpie od podstaw. W Muzeum Kurpiowskim zobaczyliśmy, jak żyło się tu przed laty, gdy głównym celem ludzi była uprawa roli i przygotowanie żywności. Zobaczyliśmy tu tradycyjne sprzęty kuchenne, np. stępy do kaszy, niecki, dzbany, szatkownice do kapusty, stolnice, czy moździerze do przypraw, a gospodarze – pan Zdzisław i pani Laura – z pasją opowiedzieli, jak korzystano niegdyś z tych zapomnianych urządzeń.
Warto zajrzeć tu również na warsztaty kulinarne, podczas których gospodyni opowiedziała nam o dawnej kuchni Kurpiów i przygotowała wspólnie z nami tradycyjne dania. Serwując kurpiowskie potrawy, Pani Laura odtwarza dawne przepisy spisane przez swoją teściową jeszcze przed II wojną światową. Autentyczne smaki podawanych dań okazały się pozytywnym zaskoczeniem! Głównym przesłaniem Państwa Bziukiewicz jest przekazanie odwiedzającym, że w dzisiejszych czasach można żyć w stylu Slow Life i odżywiać się zdrowo.
CIEKAWE HISTORIE:
Najlepsze ciasto drożdżowe pod słońcem i przepiękne wyroby rękodzieła kurpiowskiego! Kto jeszcze nie widział, niech żałuje
Monika z Schwellbrunn, Szwajcaria
Na warsztatach kulinarnych z panią Laurą można nie tylko najeść się do syta, ale też poznać masę ciekawostek związanych z regionalną kuchnią
Arek z Zambrowa
Dzieciaki były zachwycone wycieczką po Muzeum, poznając dawne tradycje i kulturę, a przy tym świetnie się bawiąc
Joanna z Warszawy
Dojazd
Wach położony jest w samym środku Puszczy Kurpiowskiej, przy trasie nr 53 w połowie drogi między Kadzidłem (10 km) a Myszyńcem (10 km), przy trasie z Warszawy (150 km) na Mazury. Wjeżdżając do Wachu od Kadzidła, Warszawy należy przejechać jeszcze ok. 2 km, minąć z lewej strony zjazd na Olszyny. Za tym zjazdem ok. 200 m (słupek 94/9) skręcić w pierwszą drogę żwirową w prawo i tą drogą jechać 1800 metrów.
Zwiedzanie
Zwiedzanie Muzeum z przewodnikiem, który z pasją opowie o zgromadzonych przedmiotach pochodzących z Kurpi Zielonych, obrazujących dawną kulturę tego regionu. W muzeum zebrano ponad 3000 eksponatów, a najstarsze z nich pochodzą nawet z XVIII wieku. Zbiory w Muzeum Kurpiowskim w Wachu zostały podzielone na tematyczne działy: Tkactwo, Bursztyniarstwo, Stolarstwo, Szewstwo, Plecionkarstwo, W domu, W zagrodzie, Bartnictwo, Strój, Stajnia, Rzemiosło.
Warsztaty
• Warsztaty i lekcje muzealne pozwolą na żywe obcowanie z historycznym sprzętem, poznanie pracy przy jego użyciu i odkrycie prawdziwego, dawnego życia na Kurpiach i szerokiego zakresu przejawów kultury kurpiowskiej. Tematem warsztatów lub lekcji muzealnych mogą być m. in.: kopanie i obróbka kurpiowska bursztynu, samodzielne tworzenie pięknej koronki frywolitkowej lub koronki szydełkowej, wyrób palm bądź pisanek wielkanocnych czy ginące zawody oraz użycie staromodnych maszyn rolniczych w praktyce.
• Warsztaty kulinarne z kuchni kurpiowskiej, podczas których Pani Laura przedstawia bogatą historię regionalnych kulinariów, odtwarzając przepisy z początku XX wieku. W programie warsztatów m. in. wspólne robienie drożdżaków, czyli kurpiowskich pierogów drożdżowych z owocami i powidłami.
Kurpiowska Biesiada i inne atrakcje
• Kurpiowska Biesiada pozwoli na dogłębne poznanie tajemnic kuchni regionalnej. Podczas biesiady goście mogą posmakować wielu kurpiowskich specjałów, poznać sposoby ich wykonywania, dowiedzieć się jak kiedyś odżywiali się Kurpie, a nawet dostać wypróbowany przepis na ulubione danie. Odkryj, jak smakują rejbaki, fafernuchy, łagodniak z kruszonką czy piwo kozicowe!
• Dla zwiedzających muzeum dostępna jest także Biblioteka Kurpiowska o tematyce regionalnej i bursztyniarskiej, z licznymi „białymi krukami”.
• Ciekawą pamiątką z wizyty w Muzeum mogą być wyroby z kurpiowskiego bursztynu, koronki frywolitkowej i szydełkowej oraz pisanki wielkanocne, dostępne do kupienia na miejscu.
• Grzybobranie i jagodobranie.
• Wspólna wycieczka do pobliskich barci.
• Ognisko.
Ważne!
Każdy przyjazd, zwłaszcza chęć noclegu i ofert kulinarnej, należy wcześniej uzgodnić z gospodarzami.
INFORMACJE DLA CARAVANINGOWCÓW
– parking dla kamperów: TAK
– dostęp do prądu: TAK
– zatankowanie wody: TAK
– zrzut szarej wody: NIE
– toaleta ogólnodostępna: TAK
Zdjęcia z akcji #KamperemPoMazowszu mają na celu promocję atrakcji turystycznych regionu, jednakże część ujęć była wykonywana w miejscach na co dzień dla kamperów niedostępnych.