Spacery kulinarne po Warszawie, zarówno tej dawnej żydowskiej, jak i współczesnej, w której nadal mieszają się ze sobą różne języki, smaki i zapachy, to jedna z propozycji Festiwalu Żydowskiego Jedzenia TISZ, który odbywa się w Warszawie od 12 do 16 października. W programie znalazły się, prócz spacerów, warsztaty i spotkania kulinarne, wizyty na targu oraz uroczysta kolacja szabatowa.
Muzeum POLIN zaprasza na Festiwal Żydowskiego Jedzenia TISZ po raz piąty. W tym roku odbywa się on pod hasłem „wędrówki”. Program składa się z wydarzeń stacjonarnych i online.
Uczestnicy festiwalu wyruszą na spacery kulinarne po Warszawie, zarówno tej dawnej żydowskiej, jak i współczesnej, w której nadal mieszają się ze sobą różne języki, smaki i zapachy. Wiedzę teoretyczną będzie można sprawdzić w praktyce, wspólnie gotując i biesiadując podczas wybranych warsztatów i spotkań kulinarnych.
Nie zabraknie również wydarzeń przygotowanych z myślą o różnych grupach wiekowych i o osobach z różnymi potrzebami (część spotkań będzie tłumaczona na polski język migowy – PJM).
Z wizytą na targu – w Warszawie, Tel Awiwie i Stambule
Jedną z propozycji tegorocznej edycji festiwalu będzie spacer po Hali Mirowskiej połączony z warsztatami kulinarnymi. Uczestnicy podążą śladami pobożnej Żydówki Batszewy Singer, która na początku XX wieku mieszkała przy ul. Krochmalnej i robiła zakupy na pobliskich targowiskach.
Perypetie Batszewy związane z prowadzeniem gospodarstwa domowego opisały jej dzieci: pisarz noblista Izaak Bashevis, jego starszy brat Izrael Joszua oraz córka Ester Kreitman. Uczestnicy spaceru następnie udadzą się do Pracowni Kulinarnej „U Fani” w Muzeum POLIN, aby wspólnie przygotować tradycyjne żydowskie potrawy.
ZOBACZ TEŻ:
MUZEUM POLIN. TYSIĄC LAT HISTORII ŻYDÓW POLSKICH
ŚLADAMI DZIEDZICTWA ŻYDOWSKIEGO NA MAZOWSZU
W kuchni gotując, przy stole świętując
Tradycją TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia jest uroczysta kolacja szabatowa. Uczestnicy spotkają się w holu głównym Muzeum POLIN, już po godzinach otwarcia, przy blasku świec. W ten wyjątkowy, świąteczny wieczór szefowie kuchni przygotują potrawy związane z szabatem i Świętem Szałasów, a także dania odzwierciedlające niezwykłą wędrówkę kuchni żydowskiej. Menu stworzył szef kuchni Bogdan Gałązka wraz z zespołem bistro „Warsze”.
W programie nie mogło zabraknąć warsztatów kulinarnych. Tym razem w pracowni kulinarnej POLIN pod patronatem pionierki wegetarianizmu Fani Lewando zagości jeden z najbardziej znanych promotorów kuchni wegańskiej w Polsce, a także ekspert kuchni regionalnej i produktów lokalnych, czyli Paweł Ochman znany jako Weganon.
Kuchnia żydowska w barach mlecznych i w restauracji
Muzeum POLIN, wzorem lat ubiegłych, zaprosiło do współpracy bary mleczne w Warszawie. Przez cały czas trwania wydarzenia, od 12 do 16 października, będzie można spróbować żydowskich potraw po sąsiedzku, blisko domu i zjeść np. naleśniki z serem (blintzesy), placki ziemniaczane (latkesy) czy gołąbki (holiszki). Lista barów, które włączyły się do TISZ Festiwalu, jest dostępna na stronie polin.pl. Warto też odwiedzić muzealną restaurację „Warsze”, która z okazji festiwalu przygotowała specjalne degustacyjne menu.
TISZ Festiwal został laureatem tegorocznej Nagrody Dziedzictwa Europejskiego Europa Nostra 2022 – prestiżowej nagrody ustanowionej przez Komisję Europejską w 2002 roku.
Pełny program TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia na stronie polin.pl/tisz2022.