INSPIRUJĄCE MIEJSCE:
Nieopodal Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego, w gospodarstwie pani Ewy, złapaliśmy oddech. W ciszy i spokoju, z dala od miejskiego zgiełku, pod czujnym okiem gospodyni poznawaliśmy lokalne smaki. Upiekliśmy wspaniały chleb w tradycyjnym piecu, a nad żywym ogniem – sękacz wychwalany przez Karola Okrasę w programie „Kuchnia Mojej Mamy”. Rewelacja! Na tym nie koniec kulinarnych doznań. Faszerowany karp nagrodzony w programie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” i Nadbużańskie Nalewki przygotowane z owoców z tutejszego sadu sprawiły, że długo będziemy pamiętać to miejsce. Tym bardziej, że okoliczne tereny, które mielimy okazję podziwiać z grzbietu koni i z kajaka, na zawsze pozostaną w naszych sercach.
CIEKAWE HISTORIE:
Przyjechaliśmy na dwa dni, zostaliśmy siedem. Cisza, spokój, świetne jedzenie.
grupa z Bielska-Białej
Uczestniczyliśmy w warsztatach „Od ziarenka do bochenka”. Dzieciaki były zachwycone. Gospodarze przesympatyczni. Dziękujemy i polecamy!
Danka z Łodzi
MAZOWIECKIE OPOWIEŚCI:
Właścicieli cechuje pasja do regionu i tradycji. Oprócz prowadzenia warsztatów podtrzymujących tradycje kulinarne i rękodzielnicze terenów nadbużańskich, w starej stodole zgromadzili kolekcję dawnych sprzętów, mebli i narzędzi. W gospodarstwie można także zakupić tradycyjne, regionalne pamiątki i ozdoby oraz Nadbużańskie Nalewki.
OFERTA:
Dojazd:
Z Warszawy kierujemy się drogą E67 na Wyszków, mijając miejscowość Budykierz, skręcamy w prawo w drogę 674 prowadzącą do Broku, Małkini Górnej, aż do skrzyżowania z drogą nr 63. Skręcamy w prawo, kierując się na Ceranów i Sterdyń. W Sterdyni skręcamy w lewo w ulicę Seroczyńską, kontynuując jazdę przez Kolonię Seroczyn do Seroczyna 71.
Oferta podstawowa:
– warsztaty kulinarne: pieczenia chleba w piecu tradycyjnym „Od ziarenka do bochenka”, wyrabiania masła i sera, lepienia pierogów, warsztaty kiszenia kapusty „Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia Kwasi”;
– wypiekanie sękacza na ogniu;
– grzybobrania, zbieranie owoców w sadzie owocowym;
– warsztaty tradycyjnego rękodzieła i obrzędów świątecznych;
– zimą: palenie w piecu kaflowym;
– mile widziane grupy: przedszkolne, szkolne, turyci indywidualni, rodziny z dziećmi, osoby starsze;
– możliwość organizacji imprezy integracyjnej dla firm.
Konieczność umówienia się klienta:
Noclegi, wyżywienie, zakup produktów i udział w warsztatach po wcześniejszym umówieniu się z właścicielką.
Oferta ma charakter całoroczny.
Możliwości wyżywienia:
Żywność tradycyjna: wypiekany na miejscu chleb, domowe masło, ser, nalewki z owoców z własnego sadu (mirabelka, śliwka, wiśnia, pigwa, aronia, malina, mniszki).
Możliwości noclegu:
Istnieje możliwość wynajęcia pojedynczego pokoju i całego domu na własny użytek.