Dobre jedzenie i kultura – to dwa hasła oddające obecny charakter Hali Gwardii, która jesienią 2017 r. rozpoczęła nowe życie po gruntownym remoncie. I jeszcze jeden ważny element tożsamości tego miejsca: sport, a dokładniej – boks. Przez pewien czas budynek był własnością Milicyjnego Klubu Sportowego „Gwardia” (stąd nazwa hali), a w 1953 r. odbyły się tu X Mistrzostwa Europy w Boksie.
Hala Gwardii jest jedną z dwóch tzw. Hal Mirowskich wybudowanych na przełomie XIX i XX wieku w miejscu nazywanym później czasem „brzuchem Warszawy”. To tu koncentrował się handel produktami rolnymi i żywnością w stolicy. W pobliżu znajdowały się jeszcze dwa inne centra handlu detalicznego: Gościnny Dwór oraz Bazar Janasza, ale to hale były największymi skupiskami stoisk i straganów: przed wybuchem II wojny światowej działało w nich około 900 punktów handlu detalicznego!
Inspiracjami dla dzisiejszej Hali Gwardii, poza przeszłością handlową obiektu, były takie miejsca jak lizbońskie Mercado da Ribera, londyński Borough Market, nowojorski Chelsea Market, lyońskie Les Halles De Bocuse czy Mercado Boqueria w Barcelonie. Hala ma więc być nie tylko miejscem sprzedaży wysokiej jakości produktów spożywczych i produktów lokalnych oraz ekologicznych, ale również miejscem, w którym można przyjemnie spędzić czas, delektować się pysznym jedzeniem i wziąć udział w ciekawych wydarzeniach kulturalnych.
Organizatorzy odnowionej przestrzeni nie zapomnieli też o sportowym epizodzie w historii budynku: powstało z nim Muzeum Boksu im. Feliksa Stamma, a jednym z jego elementów jest ring bokserski.
Godziny otwarcia:
Piątek – sobota 09.00 – 01:00
Niedziela 10.00 – 23.00