Gospodarstwo w Makowicy to przede wszystkim 15 koni do nauki jazdy oraz rekreacji dla dzieci i dorosłych. Dobrzy jeźdźcy mogą korzystać z rajdów konnych, a zimą organizowane są kuligi. Uczestnicy obozów jeździeckich spotykają się też podczas warsztatów z twórcami ludowymi, m.in. garncarzem. Pełne wyżywienie podczas kilkudniowych pobytów to możliwość skorzystania z różnych diet, ale także szansa na skosztowanie regionalnych przysmaków, jak babka ziemniaczana, mięso pieczone w ziołach czy wędliny z domowej wędzarni.
POMYSŁ NA ŻYCIE NA WSI
Gospodarstwo w Makowicy funkcjonuje już ponad dwadzieścia lat. Agroturystyka powstawała tutaj na bazie wielopokoleniowego gospodarstwa dziadków obecnych właścicieli – Marii i Andrzeja. Było ono tradycyjne, w zagrodzie żyły świnie, krowy i oczywiście konie. Te ostatnie długo wykorzystywano jako siłę pociągową, z czasem były utrzymywane z zamiłowania i przywiązania do tradycji. Stanowiły dumę gospodarza i były ozdobą gospodarstwa.
Kiedy z czasem pojawiły się próby wykorzystania koni do rekreacji, zaczęło przybywać osób zainteresowanych spędzaniem czasu w siodle. Maria i Andrzej zaczynali od dwóch koni, ale szybko powiększali stado. Wybudowali stajnię, potem bazę noclegową i zaplecze kuchenne oraz krytą ujeżdżalnię. Wszystko to z myślą o stworzeniu jak najlepszych warunków dla wypoczywających w gospodarstwie, głównie młodzieży stawiającej na aktywność fizyczną, rodzin z małymi dziećmi, dla których atrakcją jest także plac zabaw oraz seniorów ceniących obcowanie z wiejską naturą.
SIELSKIE OPOWIEŚCI
Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego to nie lada wyzwanie – wymaga pomysłowości, inwencji, niespożytej energii i ciągłego wychodzenia naprzeciw oczekiwaniom klientów. Dla całej rodziny Adamskich siłę do działania dają goście regularnie odwiedzający gospodarstwo w Makowicy. To zobowiązuje gospodarzy do stałej troski o zagrodę i podnoszenie poziomu usług. Tym bardziej, że gospodarstwo to rodzinna pasja, którą kontynuują od 1998 roku.
Do Makowicy przyjeżdża wielu gości, każdy z nich jest dla gospodarzy wyjątkowy i wiąże się z nim jakaś ciekawa historia. Śmiało można powiedzieć, że Makowica ma ogromną moc przyciągania i dzielenia się dobrem.
Gospodarze często wspominają małżeństwo seniorów, którzy po raz pierwszy przyjechali dwadzieścia lat temu, przywożąc ze sobą dwuletnią niepełnosprawną wnuczkę. Próbowali wtedy zajęć z hipoterapii. Praca była trudna, efekty nie zawsze zadowalające, ale goście poczuli się tu tak dobrze, że w następnych latach przyjeżdżali do Makowicy z dwójką, a z czasem z czwórką wnucząt. Pomysłem wspólnych przyjazdów podzielili się też z dalszą rodziną i od lat goszczą tu regularnie w kilkunastoosobowym składzie.
Wśród przyjeżdżającej tu młodzieży są też tacy miłośnicy jazdy konnej, którzy po wielu latach regularnych wakacji w siodle w Makowicy chętnie podejmują z gospodarstwem współpracę jako instruktorzy jazdy konnej. Dla gospodarzy to ogromna satysfakcja i zarazem nagroda, bo w jakimś sensie młodzi instruktorzy „oddają młodszym to, czego nauczyli się wcześniej” w stadninie.
CO PROPONUJE MAKOWICA
Do dyspozycji gości cały rok pozostaje 20 miejsc noclegowych, w pokojach z łazienkami, TV i wi-fi. Jest też urządzona w wiejskim klimacie sala kominkowa. Największą chlubą działalności jest nowa stajnia, a w niej 15 koni, doskonale nadających się do nauki i rekreacji, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Konie znajdujące się tutaj umożliwiają także „prowadzanki” dla małych dzieci, organizację zgrupowań jeździeckich, rajdy konne oraz pobyty dla grup. W ofercie są też spotkania integracyjne, biesiady, przyjęcia, ogniska i przejażdżki bryczką, a zimą kuligi.
Są także zajęcia edukacyjne:
• „Każdy może sobie serek zrobić” – pokaz połączony z degustacją domowej produkcji serów podpuszczkowych
• „Jak rośnie zdrowy chleb” – warsztat wypieku chleba na zakwasie
• „Wszystko o koniach i rzędzie jeździec- kim” – prelekcja w stajni dostosowana do wieku słuchaczy.
Ważnym atutem Makowicy jest kuchnia. Każdy, kto chciałby skosztować wiejskich przysmaków, z pewnością będzie zadowolony. Gospodarstwo oferuje pełne wyżywienie z możliwością dostosowania do różnych diet. Zdecydowana większość produktów, które trafiają na tutejszy stół, pochodzi z własnej domowej produkcji. Można tu także znaleźć specjały kuchni regionalnej, jak babka ziemniaczana, ciasto drożdżowe z kruszonką, makowiec, chleb domowy, ser podpuszczkowy z ziołami, smalec Babuni, domowe pierogi z różnym farszem, paszteciki, pasztety, bigos, mięsa pieczone w ziołach i wędliny z domowej wędzarni.
GOSPODARZE
Rodzinny zespół prowadzący obiekt składa się z Marii i Andrzeja oraz ich dzieci Justyny i Marcina. Andrzej – senior rodu, od dzieciństwa miłośnik koni, które go doskonale rozumieją, potrafi godzinami o nich opowiadać, oprowadzając gości po stajni. Troszczy się o cały obiekt, zajmuje się rezerwacjami, dba o komfort wypoczywających.
Domeną Marii jest kuchnia – zabiega o smaczne i obfite posiłki, stara się sprostać gustom i oczekiwaniom gości. Justyna, która wspiera Marię, specjalizuje się w domowych wypiekach, jest mistrzynią w produkcji przepysznych tortów i pomaga mężowi Marcinowi w prowadzeniu jazd konnych.
Marcin z pasją i dydaktycznym zacięciem wprowadza nawet tych najmłodszych gości w tajniki jeździectwa. Troszczy się o ujeżdżanie, zdrowie koni, ich prawidłowy rozwój, trening i dietę. Dla szkolących się tutaj młodych jeźdźców jest doskonałym nauczycielem i prawdziwym mentorem.
ZRÓWNOWAŻONA TURYSTYKA
Duże znaczenie przywiązuje się tutaj do realizacji zasad zrównoważonej turystyki:
• na terenie całego gospodarstwa segregowane są odpady, również w pokojach są oznaczone kosze do segregacji,
• zainstalowane są panele fotowoltaiczne,
• obecnie gospodarstwo jest w trakcie wdrażania ekologicznych metod produkcji,
• dla grup zorganizowanych goszczących w gospodarstwie organizowane są wycieczki umożliwiające poznanie dorobku kulturalnego regionu,
• realizowana jest stała współpraca z Domem Kultury w Makowie Mazowieckim,
• dla uczestników obozów jeździeckich organizowane są zajęcia z twórcami ludowymi, jak np. garncarz i kurpiowska artystka ludowa oraz zajęcia folklorystyczne organizowane przez Koło Gospodyń Wiejskich.