W STYLU SLOW

DWÓR MOŚCIBRODY

POMYSŁ NA ŻYCIE NA WSI

Małgorzata i Krzysztof pochodzą z gminy Wiśniew, tutaj wychowali się i tu mieszkają. Od lat znali stary majątek, a może bardziej Rolniczą Spółdzielnię Produkcyjną i Stawy w Mościbrodach. Świąteczny karp w ich domach pochodził zawsze z tych stawów. W połowie lat 90. XX wieku po upadku spółdzielni zakupili od syndyka tę ziemię. Powstał Zakład Mięsny Mościbrody. W 2002 roku nabyli stawy hodowlane o pow. 100 ha, a także zabytkowe zabudowania folwarczne z I połowy XIX wieku: dwór, oficynę, stodołę, oborę i park o pow. 3 ha, wymagające natychmiastowego remontu. Krzysztof z zamiłowania i wykształcenia rolnik z ochotą podjął się hodowli karpia. Dwór i cały folwark miały służyć społeczeństwu, gdyż są mocno związane z historią regionu. Konserwator zabytków pomógł w utworzeniu ostatecznej koncepcji tego miejsca. Wiele rozmów, wiele pomysłów, wiele spotkań. W ich wyniku powstała koncepcja jak najwierniejszego odtworzenia XIX-wiecznej siedziby ziemiańskiej jako miejsca spotkań biznesowych i prywatnych z pokojami gościnnymi i restauracją. Bardzo szybko powstał pomysł na wykorzystanie drewnianej, zabytkowej stodoły i całego „gumna”, czyli budynków gospodarczych. Zaprojektowano też podwórze biesiadne. Przy wsparciu funduszy z SAPARD odrestaurowano budynek dworu i 15 października 2004 roku we Dworze Mościbrody pojawili się pierwsi goście.

 

SIELSKIE OPOWIEŚCI

Pierwsi goście to grono nauczycielskie z liceum, w którym uczyła się Małgorzata i jej dzieci. To było bardzo wzruszające i sentymentalne wydarzenie. Rok później w 2005 roku otworzono Restaurację Dworską w budynku oficyny. Uroczyste otwarcie odbyło się w Mikołajki – były prezenty i kolędy w wykonaniu gwiazdy polskiej estrady Zbigniewa Wodeckiego. Gospodarze wspominają to jako ogromnie poruszające wydarzenie.

Kilka lat później dwór odwiedziło wyjątkowe małżeństwo, mieszkające obecnie z rodziną we Wrocławiu. To było jak powrót do przeszłości, ponieważ małżonek urodził się w tutejszej oficynie dworskiej w 1941 roku, w czasie II wojny światowej. Małżonkowie postanowili odbyć podróż sentymentalną po Polsce. Historia jest taka, że rodzice gościa mieszkający przed wojną w okolicach Wilna, nauczyciele, z dwójką małych dzieci, wędrowali na zachód w poszukiwaniu nowego domu. Matka była w kolejnej ciąży i źle znosiła trudy podróży. Rodzina zatrzymała się w Mościbrodach na czas zimy, przygarnięta przez obcych ludzi. Tutaj urodziło się ich kolejne dziecko, tutaj mieszkali 3 kolejne lata, do zakończenia wojny. Potem powędrowali dalej na zachód.

W obiekcie bardzo często odbywają się spotkania biznesowe przedsiębiorców. Kilkanaście lat temu w takim spotkaniu brała udział przedstawicielka lokalnej firmy oraz delegacja z Węgier. Jak się później okazało spotkanie to zaowocowało nie tylko podpisaniem kontraktu handlowego, ale również wielkim uczuciem i założeniem nowej rodziny. Polsko-węgierska rodzina mieszka na stałe w Budapeszcie, ale będąc w Polsce często odwiedza Dwór Mościbrody, gdzie „wszystko się zaczęło”.

fot.Dwór Mościbrody

ULUBIONE MIEJSCA

Wartymi polecenia są miejsca leżące m.in. na Szlaku Kulinarnym Mazowiecka Micha Szlachecka (do którego należy też Dwór Mościbrody):

  • Restauracja Zaścianek Polski w Siedlcach – z tradycyjnymi staropolskimi potrawami znajdującymi się na liście Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
  • Pałac Patrykozy, jedyny na Mazowszu, zabytkowy, neogotycki pałac, znajdujący się obecnie w rękach prywatnych, odrestaurowany i udostępniany do zwiedzania.
  • Zabytkowa Gorzelnia Chopin w Krzesku, funkcjonująca od ponad 150 lat. Miejsce skąd pochodzi znana na całym świecie wódka Chopin, wódka z młodego ziemniaka, wódka Krzeska oraz nalewki Etiuda. Miejsce ma ofertę turystyczną dla grup zorganizowanych.
  • Reymontówka – Dom Pracy Twórczej w Chlewiskach. XIX-wieczny majątek ziemski należący w okresie międzywojennym do wdowy po Władysławie Reymoncie – Aurelii.
  • Muzeum Diecezjalne w Siedlcach z jedynym obrazem El Greco w Polsce – Ekstaza Św. Franciszka.
  • Muzeum Regionalne w Siedlcach, mieszczące się w zabytkowym ratuszu w Siedlcach i jego oddział – Muzeum Ziemiaństwa w Dąbrowie, mieszczące się w zabytkowym majątku ziemskim z XIX wieku.
  • Pałac w Korczewie, malowniczo położony nad rzeką Bug, wybudowany w stylu barokowym w XVIII wieku z pięknie zachowanym parkiem. Obecnie wrócił w ręce spadkobierców, został pieczołowicie odrestaurowany i udostępniony do zwiedzania, z ekspozycją pamiątek rodziny Ostrowskich.
fot.Dwór Mościbrody

TEGO NIE WIEDZIELIŚCIE

Karp Cyprinus carpio to jedna z najstarszych ryb hodowlanych. Karpia przywieźli z wojen w dorzeczu Dunaju rzymscy legioniści. Ryba szybko zadomowiła się w Rzymie, gdzie hodowano ją z dużym sukcesem. Stamtąd karp emigrował z zakonnikami do Europy Zachodniej. Do Polski trafił z cystersami w XIII wieku. Ryby stanowiły dla nich ważny element diety, gdy okresy obowiązkowego postu wynosiły do 180 dni w roku. Karpia najczęściej wtedy pieczono lub gotowano w rosole. W XV-XVI wieku polscy magnaci na wyścigi zakładają największe stawy z karpiami, a w magnackich domach Wigilia była prawdziwą ucztą, składającą się z licznych dań rybnych z karpiami na czele. Na początku XX w. karp stał się odświętną rybą najuboższych mieszkańców miast. Na wyżyny sztuki kulinarnej wynieśli go Żydzi. Dla wielu z nich karp stał się synonimem ryby w ogóle. Wielka kariera karpia na świątecznym stole zaczęła się w 1947. Wtedy to wymyślono hasło „Karp na każdym wigilijnym stole” i przez lata karp był jedyną rybą dostępną przed świętami i niedostępną poza tym okresem. W ten oto sposób umocniła się pozycja karpia jako polskiej ryby na święta.

fot.Dwór Mościbrody

CO, GDZIE, KIEDY

We Dworze Mościbrody co roku w czerwcu organizowana jest Noc Kupały z puszczaniem wianków na wodzie, ogniskiem i poszukiwaniem kwiatu paproci – wydarzenie kultywujące tradycyjne obrzędy związane z wigilią Św. Jana. A 15 sierpnia odbywa się tu Festiwal Muzyki Tanecznej Disco Mazovia – impreza w formie festynu z koncertami i zabawą pod gwiazdami do białego rana.

W okolicach warto odwiedzić majowy Jarmark Stanisławowski w Siedlcach, lipcowy Festiwal Kuchni Regionalnej „Z wiśniowym smakiem” w Wiśniewie, sierpniowy Festiwal Kapel Ludowych w Wiśniewie, a przez cały sezon turystyczny skorzystać z niedzielnych spacerów z przewodnikiem po Siedlcach pt. „Cudze chwalicie, swego nie znacie” organizowanych przez PTTK Oddział Podlasie w Siedlcach.

fot.Dwór Mościbrody

CO OFERUJE DWÓR MOŚCIBRODY

Dwór Mościbrody to pieczołowicie odrestaurowany i zachowany w stylu ziemiańskiej siedziby z I połowy XIX wieku obiekt z parkiem i kompleksem stawów hodowlanych o powierzchni 100 ha. Do dyspozycji gości oddane są zabytkowe budynki dworu i oficyny oraz zabudowania folwarczne, gdzie oferowane są m.in.:

  • noclegi w 28 pokojach, 2 i 3 osobowych,
  • sale konferencyjno-szkoleniowe, zabawowe i weselne w budynku dworu,
  • bogata karta dań w Restauracji Dworskiej w budynku oficyny,
  • podwórze biesiadne z zabytkową drewnianą stodołą z możliwością urządzenia tam klimatycznych wesel i imprez firmowych dla 500 osób.

Najsmakowitszą stroną dworu są kulinaria. Serwuje się tutaj tradycyjne potrawy kuchni regionalnej oraz wędliny i mięsa pieczone z kuchni dworskiej. Wędliny przygotowywane są we dworze wg starych przepisów, wędzone drzewem we własnej wędzarni. W karcie są różne potrawy z karpia hodowanego w dworskich stawach jak np. karp smażony tradycyjnie w dzwonko, filet karpia wędzonego, pasztet z karpia, kiełbasa z karpia oraz dania obiadowe – gulasz z karpia, karp zapiekany z warzywami lub grzybami. Jednak prawdopodobnie najbardziej znaną i cenioną w okolicach „słodyczą” jest wykonywany tutaj wg specjalnego przepisu tort bezowy z musem truskawkowym, którego sława sięga do Warszawy i jeszcze dalej.

Dwór Mościbrody jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Na listę potraw sieci wpisane są: karp z dworskich stawów, tatar wołowy, flaki wołowe i placki ziemniaczane – warto skosztować!

Zarówno, przed jak i po posiłku można z powodzeniem oddać się tu relaksowi. Goście mogą korzystać z parku dworskiego położonego na terenie Siedlecko-Węgrowskiego Parku Chronionego Krajobrazu, odpocząć na łonie natury w hamakach i na leżakach, skorzystać z kajaków, roweru wodnego czy możliwości wędkowania. Grupy mogą zamówić warsztaty kulinarne pt. „Odczarować karpia”, warsztaty tematyczne jak np. filcowanie wełny, dekorowanie mazurków świątecznych albo spacer po stawach z przyrodnikiem z Grupy Ekologicznej pt. „Bogactwo przyrodnicze stawów w Mościbrodach”.

fot.J.A.Kwiatkowski/Archiwum MROT

GOSPODARZE

Małgorzata i Krzysztof wychowali się w Wiśniewie, oboje lubią wieś. Dwór znali od dziecka, wówczas jako miejsce mało atrakcyjne, nieciekawe, niszczejące samotnie poza wsią. Kiedy zostali jego właścicielami rozpoczęli tworzenie go na nowo. Bardzo zależało im, aby goście mieli tutaj ciepłą atmosferę zaopiekowania, a jednocześnie czuli się swobodni i nieskrępowani. Stworzyli tu miejsce, jakie sami lubią najbardziej – relaksu i odpoczynku z dala od „wielkiego, pędzącego świata”.

Chętnie spędzają tu wolne chwile: zachody słońca podziwiane z molo czy poranną kawę nad wodą na leżaku czy w hamaku. Oboje lubią też prace w ogrodzie.

Gosia uwielbia kwiaty, lubi je sadzić i pielęgnować. Szczególnie lubi wieloletnie róże i hortensje – to jej pasja. Oprócz tego kocha fotografię, chętnie fotografuje otaczającą przyrodę, kwiaty i drzewa. Lubi uchwycić w kadrze ciekawe zjawiska, zmieniające się kolory pór roku. Niedzielne popołudnia chętnie spędza jeżdżąc po okolicy rowerem. Krzysztof czas wolny spędza w sposób aktywny – uprawia sporty, biega regularnie długie dystanse. Ponadto chętnie pracuje w gospodarstwie, najbardziej lubi karmić i nadzorować bydło.

Dane kontaktowe

Mościbrody 52, 08-112 Wiśniew
+48 25 641 70 30
Strona www
Instagram
Facebook