INSPIRUJĄCE MIEJSCE:

Zamieszkaliśmy w środku lasu! Bo Leśniczówka Paryż Anny i Arkadiusza Oliszewskich, jak każda leśniczówka, znajduje się właśnie pośród drzew. Polecamy każdemu mieszczuchowi – oczyszczenie gwarantowane.
Pani Ania – gospodyni, zadbała o nasze podniebienia. Jej specjalnością jest polędwica suszona, która otrzymała Laur Marszałka, gęś polska w szlafroczku i pasztet z dziczyzny ze śliwkami i z orzechami, który znalazł się na liście Dziedzictwa Kulinarnego. Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Z panem Arkadiuszem – gospodarzem i miejscowym leśniczym, poznawaliśmy tajemnice lasu, a podczas warsztatów przygotowaliśmy pagaje, racuchy i upiekliśmy chleb. Sielankę dopełniały kozy, króliki i kury biegające po gospodarstwie.

CIEKAWE HISTORIE:

Przyjechaliśmy na dwa dni, zostaliśmy siedem. Cisza, spokój, świetne jedzenie.
grupa z Bielska-Białej.
Uczestniczyliśmy w warsztatach „Od ziarenka do bochenka”. Dzieciaki były zachwycone. Gospodarze przesympatyczni. Dziękujemy i polecamy!
Danka z Łodzi

MAZOWIECKIE OPOWIEŚCI:

Podtrzymywanie tradycji mazowieckiej wsi i regionalnych kulinariów.

OFERTA:

Dojazd:
Z Warszawy drogą nr 7 do Płońska, dalej nr 50 do Sochocina. W Sochocinie kierujemy się na Kondrajec i miejscowość Rzy. Będąc w Rzy pierwsza droga gruntowa w lewo prowadzi do leśniczówki.
Oferta podstawowa:
• Warsztaty kulinarne dla dzieci.
• Warsztaty kulinarne: pieczenie chleba, placków, pagai mazowieckich, racuchów, bułek drożdżowych, ciast, lepienie pierogów, przygotowanie mięsa, kiszenie kapusty.
• Warsztaty przyrodnicze: obraz leśny, wiedza leśna, zbieranie grzybów, kontakt z lasem.
• Warsztaty plastyczne dla dzieci – przygotowywanie ozdób bazujących na zasobach z miejscowych lasów.
• Grupy zorganizowane i zielone szkoły – jednocześnie maksymalnie 20 osób.
• kulig w zimie
• rowery, wędkowanie
• możliwość organizowania ogniska, grill
• plac zabaw dla dzieci, boisko i urządzenia do zajęć i gier sportowych
• organizacja wycieczek po okolicy, pikników,
• możliwość korzystania z komputera

Konieczność umówienia się klienta:
Każdorazowo należy uzgodnić swój przyjazd z właścicielami.
Oferta ma charakter całoroczny.
Oferta dostępna przez cały rok.
Możliwości wyżywienia:
Pełne wyżywienie, tradycyjna żywność oparta m. in. na własnych wyrobach: pagaje mazowieckie, żurek w chlebie, dżemy, konfitury, domowe ciasta. Polędwiczka suszona (Laur Marszałka), pasztet z dziczyzny ze śliwkami i z orzechami (Dziedzictwo Kulinarne), gęś polska w szlafroczku (w cieście chlebowym).
Możliwości noclegu:
Dwa niezależne mieszkania rodzinne z łazienką i kuchnią. Możliwość rozbicia namiotu.
Przykładowe ceny:
Nocleg z wyżywieniem: 120 zł / os.

SPECJALNOŚĆ W MENU: polędwica suszona, gęś polska w szlafroczku, pasztet z dziczyzny ze śliwkami i z orzechami

DANE KONTAKTOWE

STRONA WWW:

EMAIL: annaoliszewska@wp.pl

FACEBOOK: www.facebook.com/Leśniczówka-Paryż-459701940747347

MIEJSCOWOŚĆ: Rzy

KOD POCZTOWY: 09-110

POCZTA: Rzy

ADRES (ulica, numer domu, numer lokalu): Rzy 45

TELEFON KONTAKTOWY: 23 671 83 70 / 509 669 391

CZAS PODRÓŻY Z WARSZAWY: 78 km / 1 godz. 8 min