Aktualności

WARSZAWA. WIELKANOCNE NIESPODZIANKI

Miejska Warszawska Wielkanoc w Wielką Sobotę na placu Pięciu Rogów z licznymi warsztatami i zabawami rodzinnymi, Tramwaj Wielkanocny z zabytkowymi wagonami w Lany Poniedziałek, weekendowy deptak na Krakowskim Przedmieściu od 8 kwietnia i jadłodzielnie miejskie szeroko otwarte, by żywność nie marnowała się po świętach – stolica przygotowała się na Wielkanoc na wiele sposobów.

Warszawskie spotkanie wielkanocne

Miasto zaprasza na wspólnego świętowania w Wielką Sobotę, 8 kwietnia, od 10.00 do 15.00 na placu Pięciu Rogów. Uczestników przywitają kolorowe zajączki wykonane z eko tworzywa i wiele atrakcji, a punktem kulminacyjnym będzie wspólne malowanie dużej pisanki oraz strojenie Gaika.

Wiosenne atelier

Uczestnicy spotkania Wielkanocnego będą mieli okazję wcielić się w rolę pozujących oraz fotografujących, dzięki ściance z wielkanocnymi motywami. Pojawi się również kolorowa instalacja ze świątecznymi akcentami, która pozwoli na twórcze tworzenie relacji na media społecznościowe. Instalacja wiosenna z wykorzystaniem hasła #StolicaWolnegoCzasu, będzie ciekawym tłem zarówno do kręcenia popularnych filmików, jak i robienia zdjęć.

Kreatywne warsztaty i inne wielkanocne zabawy

W pięciu namiotach odbędą się warsztaty związane z tradycją Wielkanocy. Warsztaty zaczynają się co pół godziny począwszy od godz. 10, ostatnie odbędą się o godzinie 14:30.

– Eko plecionki wielkanocne – wykorzystując makulaturę uczestnicy będą mogli stworzyć oryginalne i niezwykle trwałe formy w bardzo współczesnym stylu, zgodnie z tradycyjnymi technikami wikliniarskimi,
– Eko kartki wielkanocne – w tej strefie uczestnicy będą mogli własnoręcznie zrobić świąteczną kartkę wielkanocną, zdobiąc ją ekologicznymi elementami,
– Gaiki maiki wielkanocne – stwórz swój gaik i powitaj wiosnę. Strojenie gaika jest jedną z zapomnianych słowiańskich tradycji Wielkiej Nocy. Polega na przystrojeniu ozdobami papierowymi najczęściej iglastej, zielonej gałązki. Uczestnicy obrzędu zaopatrzeni przez ręcznie wykonane gaiki przechadzali się z nimi po okolicy. Święto znane jest także w Ukrainie pod nazwą Haiwlki,
– Koło wielkanocnej wiedzy – podczas zabawy uczestnicy będą mogli sprawdzić swoją wiedzę na temat Wielkanocy i zgarnąć słodkie nagrody,
– Stroik z rzeżuchą – podczas warsztatów uczestnicy dostaną siewnik z rzeżuchą (słoik lub puszka) i będzie mógł samodzielnie stworzyć ozdoby do jego dekoracji.

Udział w warsztatach jest bezpłatny.

Tramwaj M, fot. L. Peczyński

Tramwaj Wielkanocny zaprasza na przejażdżkę

W wielkanocny poniedziałek 10 kwietnia na stołeczne tory wyjadą tramwaje okolicznościowej linii W – obsługiwanej zabytkowymi wagonami.

Tramwaje będą kursowały w godz. 12.00-18.00 na okrężnej trasie:

KAWĘCZYŃSKA-BAZYLIKA – Kawęczyńska – al. Tysiąclecia – Kijowska – Targowa – al. ,,Solidarności” – most Śląsko-Dąbrowski – pl. Bankowy – Marszałkowska – Nowowiejska – al. Niepodległości – T. Chałubińskiego – al. Jana Pawła II – al. ,,Solidarności” – most Śląsko-Dąbrowski – Targowa – Kijowska – al. Tysiąclecia – Kawęczyńska -KAWĘCZYŃSKA-BAZYLIKA

Kursy będą się odbywały co pół godziny. Linię W będą obsługiwały wagony z zabytkowej floty Tramwajów Warszawskich:
– K – które jeździły w Warszawie w czasie II wojny światowej
– N – symbol odbudowującej się po wojnie stolicy
– 13N – „parówki” znane z warszawskich ulic w latach 70.

Bilety Tramwaju Wielkanocnym

W wagonach linii W obowiązywać będzie standardowa taryfa biletowa ZTM. Obsługa pojazdów nie prowadzi sprzedaży biletów.

Jednorazowe bilety kartonikowe (20-min., 75-min., 90-min.) kasować będą konduktorzy i konduktorki – członkowie Klubu Miłośników Komunikacji Miejskiej. Bilety krótkookresowe kartonikowe (dobowe i dłuższe) lub długookresowe (30-dniowe i dłuższe) należy skasować lub aktywować w innych pojazdach WTP. We wszystkich wagonach (na oknie naprzeciw drzwi oraz u obsługi konduktorskiej) dostępne będą kody QR umożliwiające aktywowanie biletu kupionego przez aplikację mobilną.

Wszystkie kursy linii W realizowane będą przez pojazdy wysokopodłogowe. Na pokład wagonów – w miarę możliwości – wejść pomoże brygada konduktorska.

Pastorały w pełnej krasie na Krakowskim Przedmieściu, fot. Urząd Miasta Warszawa

Promenada na Krakowskim Przedmieściu

Od soboty 8 kwietnia przez trzy kolejne weekendy warszawiacy i goście będą mogli korzystać ze śródmiejskiego deptaku. Tradycyjnie już o tej porze roku fragment Nowego Światu i Krakowskiego Przedmieścia – od ul. Świętokrzyskiej do skrzyżowania z Senatorską – zostanie przeznaczony dla pieszych i rowerzystów. Samochody i autobusy będą kierowane na objazdy.

Odcinek Traktu Królewskiego, od ul. Świętokrzyskiej do Miodowej, w noce z piątku na sobotę (z 7 na 8, z 14 na 15 oraz z 21 na 22 kwietnia) będzie zmieniał się w promenadę. Tym fragmentem poruszać się będą mogli wyłącznie spacerowicze i rowerzyści. Dopuszczony będzie także dojazd dla mieszkańców ze specjalnymi identyfikatorami. Podstawowa organizacja ruchu będzie przywracana w poniedziałki 17 i 24 kwietnia – przed świtem. Wyjątkiem będzie świąteczny weekend wielkanocny, kiedy ruch na stałych zasadach zostanie przywrócony we wtorek, 11 kwietnia.

Szczegółowe informacje o zmianach w organizacji ruchu spowodowanych remontami i inwestycjami można znaleźć na stronach: infoulice.um.warszawa.pl oraz facebook.com/infoulice. Komunikaty dotyczące tras pojazdów Warszawskiego Transportu Publicznego dostępne są na stronie: wtp.waw.pl. Dodatkowo na stronie Miejskiego Centrum Kontaktu Warszawa i w aplikacji 19115 można zamówić bezpłatną usługę powiadomienia o planowanych utrudnieniach w ruchu i zmianach w komunikacji.

Jadłodzielnia na Bielanach, fot. UM Warszawa

Jadłodzielnie czekają na święta

Co zrobić z nadmiarem żywności, którą przygotowaliśmy na święta? Co zrobić z jedzeniem, które jest smaczne, a zostało nam w lodówce? Czym prędzej zanieść do jadłodzielni!

W Warszawie działa 45 jadłodzielni. Można tam zostawić produkty żywnościowe kupione i przygotowane w nadmiarze, zanim się zepsują.

W jadłodzielniach obowiązują zasady:
– przynosimy produkty, które sami moglibyśmy zjeść,
– mogą być po dacie „najlepiej spożyć przed”, ale powinny mieścić się w terminie „najlepiej spożyć do”,
– pakujemy wszystko szczelnie, w czyste opakowania,
– produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte,
– do domowych wyrobów dodajmy skład i datę przygotowania.

W jadłodzielniach nie wolno zostawiać nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem.

Aktualną listę miejskich jadłodzielni można znaleźć na miejskiej stronie warszawa19115.pl. Można też zlokalizować je na mapie.

Facebook