Aktualności

JESIENNA WARSZAWA PEŁNA SMAKÓW I ZAPACHÓW

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia oraz „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska” – nowa wystawa czasowa w Muzeum Warszawy to dwa wydarzenia drugiej połowy października, które pozwolą lepiej poznać warszawskie tradycje kulinarne.

Kuchnia warszawska dla dorosłych i dla dzieci

Najnowsza wystawa w Muzeum Warszawy „Na miejscu i na wynos. Kuchnia warszawska” przedstawia osiem wieków historii żywienia w stolicy. Jedzenie i jego serwowanie zajmuje istotne miejsce w historii społecznej miasta. Opowieść o żywieniu warszawianek i warszawiaków doskonale ukazuje zachodzące przemiany, ale ma również niebagatelny wpływ na obyczaje, relacje międzyludzkie czy przestrzeń miejską od czasów średniowiecznych aż do dziś.

Na wystawie będzie można zobaczyć m.in. najstarsze zachowane w zbiorach Muzeum Warszawy naczynia, fotografie tanich kuchni z 1915 roku czy wykonany w ubiegłym roku fotoreportaż Anny Bedyńskiej z plaż nad Wisłą, przedstawiający wspólne piknikowanie i grillowanie.

Tematyka wystawy jest bliska każdemu, także najmłodszym, dlatego w kilku miejscach ekspozycja płynnie przechodzi w przestrzeń do zabawy i nauki. Obok dużego stołu przedstawiającego nakrycia z różnych epok, przygotowano miejsce do twórczej aktywności – komponowania z magnesów własnych „posiłków”. Na końcu wystawy będzie można samodzielnie ułożyć menu dla „food trucka Muzeum Warszawy”. W planie są też warsztaty rodzinne i lekcje muzealne, a także bogaty program wydarzeń towarzyszących – spotkań, wykładów, debat, specjalnych oprowadzań.

Wystawę można będzie zwiedzać od 17 października do 17 kwietnia przyszłego roku.

Wnętrze jadalni w Zakładzie Wychowawczym „Nasz Dom” na Bielanach, 1939, fot. Henryk Poddębski, Muzeum Warszawy

Kuchnia żydowska dla każdego

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia to wydarzenie organizowane przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN. Tegorocznej edycji przyświeca hasło RZEMIOSŁO. Będzie to pięć dni wypełnionych warsztatami kulinarnymi i rękodzielniczymi, spotkaniami, opowieściami, spacerami i… smakowaniem. Festiwalowi goście spróbują dań inspirowanych kuchnią żydowską oraz przyjrzą się dawnym i nowym tradycjom rzemieślniczym.

TISZ (jid. stół) to w tradycji żydowskiej czas radości spędzany na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach przy wspólnym stole. Festiwal TISZ co roku odbywa się w czasie radosnego święta Sukot.

Festiwal potrwa od 16 do 20 października.

Spacery śladami kulinarnej przeszłości

Gdzie w starej Warszawie pieczono chleb, robiono zakupy i chadzano do kąpieli? Jak żyło się w dawnym wielokulturowym mieście? Jak zorganizowane były handel i rzemiosło? Muzeum Warszawy oraz organizatorzy Festiwalu TISZ zapraszają na rodzinne spacery, podczas których można będzie poznać ciekawostki z dawnej Warszawy i znaleźć odpowiedzi na te pytania.

Dodatkowo uczestniczki i uczestnicy spaceru dostaną zadania do wykonania: wcielą się w kupców i rzemieślników oraz przekonają się, że nie było łatwo przetrwać w XVII-wiecznej Warszawie. Szczegółowe daty, godziny i miejsca spacerów znajdują się w Programie wydarzenia.

Facebook