Smaki

PĄCZKU, GDZIE JESTEŚ? :)

Podobno w całej Polsce zjadamy w Tłusty Czwartek ponad sto milionów kulistych drożdżowych ciach nadziewanych tym i owym. Średnio 2,5 sztuki na łebka. Z cukrem pudrem lub lukrem albo lukrem ze skórką cytrynową bądź pomarańczową. Co można znaleźć w i na pączkach na Mazowszu?

W cukierni Słodki Leniuch w Kozienicach powstają pączki z przeróżnym nadzieniem: klasyczne z konfiturą z wiśni, z adwokatem, budyniem lub czekoladą, a największym powodzeniem cieszą się te z nadzieniem owocowym. Na wierzchu mogą mieć lukier lub puder, jak kto woli.

W płockiej Ciuciubabce można kupić pączki wyjątkowe – z powidłami śliwkowymi. Po pieczeniu są lukrowane lub posypywane cukrem pudrem, a klienci najchętniej wybierają pączki ozdabiane na sposób staropolski, czyli sproszkowanym cukrem. Można tam nabyć również pączki z kremem waniliowym.

W Radomiu można kupić pyszne pączki w piekarni rzemieślniczej Rustykalnia, która specjalizuje się w pieczeniu chleba bez drożdży, z ciasta ukwaszanego naturalnie prowadzonymi zaczynami.

Wśród pączków warszawskich najpopularniejsze są te od Zagoździńskich przy Górczewskiej. To tam ustawiają się w Tłusty Czwartek najdłuższe kolejki w Warszawie. Oczywiście nie wolno zapominać o absolutnej klasyce, czyli pączkach od Bliklego, które przy Nowym Świecie osładzają życie warszawiaków od roku 1869.

Facebook