PodróżeSmaki

MUZEUM POLSKIEJ WÓDKI W DAWNYM KONESERZE

Przepis na idealny początek imprezy w dawnej Warszawie? Lorneta z meduzą, czyli porcja nóżek w galarecie i dwa kieliszki wódki. To właśnie nasz kraj uważany jest często (zaraz po Rosji) za ojczyznę tego alkoholu, a na pewno jest jego największym producentem w Unii Europejskiej (czwartym na świecie), zaś Polska Wódka to precyzyjnie zdefiniowany trunek powstający wyłącznie na ziemiach polskich o światowej renomie.

Co to jest dokładnie Polska Wódka, jakich produktów dotyczy to oznaczenie geograficzne, kiedy po raz pierwszy pojawiła się na ziemiach polskich nazwa tego alkoholu, z którego możemy być równie dumni jak Szkoci ze swojej whisky, a Francuzi z koniaku – na te i wiele innych pytań odpowiedzi można znaleźć w jedynym w Polsce i na świecie Muzeum Polskiej Wódki. Wybrano dla niego idealną lokalizację: XIX-wieczny budynek Zakładu Rektyfikacji na terenie dawnej Warszawskiej Wytwórni Wódek „Koneser”, jednej z największych fabryk alkoholu definiowanego dziś jako Polska Wódka. To właśnie tutaj, na warszawskiej Pradze, rozlewano do butelek klasykę polskich alkoholi: Luksusową i Wyborową.

Wycieczka po Muzeum Polskiej Wódki zaczyna się od filmowej projekcji, a później goście mogą zobaczyć m.in. pracownię średniowiecznego alchemika, odwiedzić dwór szlachecki czy dawną gorzelnię. Poza salą kinową i pięcioma galeriami tematycznymi w Muzeum znajduje się również stylowa restauracja, w której można zdobytą wcześniej wiedzę wykorzystać w praktyce.

Polska Wódka jest nieodłącznie związana z naszą kulturą i obyczajami. Podobnie jak francuski Cognac czy Scotch Whisky została wpisana na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych i od wielu lat jest jednym z naszych ważniejszych produktów eksportowych cenionym za swój smak i jakość na całym świecie. Chcemy, aby Muzeum Polskiej Wódki przekazywało wiedzę na temat jej wielowiekowej historii, tradycji i sposobu wytwarzania. Natomiast podczas warsztatów edukacyjnych pokażemy m.in. jakie mogą istnieć różnice w smakach i aromatach Polskich Wódek produkowanych z kilku tradycyjnych rodzajów zbóż i ziemniaków.
Andrzej Szumowski, Prezes Zarządu Fundacji Polska Wódka

Muzeum jest czynne przez cały tydzień, a poza zwykłymi zwiedzaniami można też zaplanować wizyty specjalne i grupowe, na przykład wizyty Nocne Specjalne, Koktajle z Polską Wódką czy Teorię połączeń smakowych z Polską Wódką.

Dane kontaktowe

MUZEUM POLSKIEJ WÓDKI
Plac Konesera 1, 03-736 Warszawa
Recepcja +48 (22) 419 31 50
Strona www
Instagram
Facebook