Chata Za Wsią położona na skraju Puszczy Białej to wyjątkowe miejsce na mapie Mazowsza. Przytulne wnętrza w rustykalnym stylu w sąsiedztwie pól i lasów to wymarzona sceneria do spokojnego wypoczynku, na który czekaliśmy tak długo. Przywitała nas pani Ania – właścicielka gospodarstwa, która po wskazaniu pokoju, pokazała nam swój ekologiczny ogródek warzywno-owocowy i zagrodę z mini zoo, a w nim owieczki, kozy, gęsi, kury i króliki. Kolejnego dnia mieliśmy okazję skosztować wyśmienitej kaczki w sosie z czarnej porzeczki, autorstwa gospodyni. Rozpływała się w ustach!
Świadomość, że wszystkie produkty, które pojawiały się na naszych talerzach bazują na produktach z ekoogródka i wyrobach własnych pani Ani, dodawały im smaku. Postanowiliśmy więc zabrać wspomnienie tych dni do domu – kupiliśmy u gospodyni przetwory owocowe, które doskonale sprawdzą się na rozjaśnienie jesiennych i zimowych dni. Ostatniego dnia przyłączyliśmy się do grupy zorganizowanej i wzięliśmy udział w warsztatach lepienia pierogów.
CIEKAWE HISTORIE:
Nasze dzieci, kiedy zobaczyły zagrodę ze zwierzętami oszalały ze szczęścia! My cudnie się zregenerowaliśmy. Miejsce godne polecenia dla wszystkich ceniących spokój i przyjazną atmosferę. Z pewnością tu wrócimy
Mariola z Tczewa
Czytaliśmy, że gospodarstwo Państwa Paradowskich otrzymało liczne wyróżnienia. Po pobycie weekendowym wiemy, że na to zasługują. Świetna oferta dla rodzin z dziećmi. Bardzo dobre jedzenie
Krzysztof z rodziną
MAZOWIECKIE OPOWIEŚCI:
Położona w Puszczy Białej Chata Za Wsią przypomina o tym, jak niegdyś egzystowali osadnicy lokowani na terenach tego kompleksu leśnego. Puszcza od XIII wieku stanowiła własność biskupów płockich, a wszelkie osadnictwo w jej obrębie odbywało się pod żelaznym warunkiem braku negatywnego wpływu na zasoby puszczańskie. Osadnicy mogli uprawiać rolę wyłącznie na swoje potrzeby, nie pozwalano im na własną rękę karczować lasów. Mogli jedynie korzystać z leśnych płodów i dobrodziejstw przemysłu leśnego. Obecnie Chata za Wsią nieco przypomina samowystarczalną „nowinę” (osadę w puszczy), której mieszkańcy szanują naturę i żyją w zgodzie z jej odwiecznymi prawami.
OFERTA:
Dojazd:
Z Warszawy kierujemy się drogą nr 61 w kierunku Pułtuska. W Pułtusku skręcamy w lewo w Aleję Wojska Polskiego w drogę nr 618. Dojeżdżamy do miejscowości Gzy-Wisnowa. Dalej przez Sulnikowo do Nowego Skaszewa. Tam przy drodze znajduje się kierunkowskaz wskazujący drogę do Chaty za Wsią.
Oferta podstawowa:
• Własna zagroda ze zwierzętami – mini zoo: kozy, kury, króliki, osiołek, owieczki.
• Ekologiczny ogródek.
• Warsztaty kulinarne dla dzieci: lepienie pierogów, pieczenie ciasteczek.
• Warsztaty dla dorosłych: przygotowywanie przetworów oraz regionalnych potraw.
• Warsztaty dla grup maksymalnie 20-osobowych.
• Możliwość organizacji wesel od 30-170 osób oraz innych przyjęć okolicznościowych.
• Sala bankietowo-konferencyjna do 120 osób.
• Goście gospodarstwa mają możliwość zakupu przetworów.
• Oferta dla rodzin z dziećmi, grup dzieci i młodzieży.
• Jazda konna, dla dzieci przejażdżki na kucykach, ping-pong, boisko do siatkówki, siłownia.
• Przejażdżki samochodem terenowym.
• Możliwość wędkowania w zarybionych stawach – oferta dla gości gospodarstwa.
Konieczność umówienia się klienta:
Każdorazowo należy uzgodnić swój przyjazd z właścicielami.
Oferta dostępna przez cały rok.
Możliwości wyżywienia:
Pełne wyżywienie bazujące na produktach z własnego ogródka warzywno-owocowego i z własnej zagrody. Potrawy przyrządzane z własnych warzyw, owoców. Jajka od własnych kur, mleko prosto od krowy, przetwory mleczne, kompoty, konfitury i dżemy.
Sztandarowe dania: polędwiczki w ziołach z własnego ogródka, z kurkami prosto z lasu. Kaczka z sosem z czarnej porzeczki, pieczone mięsa (półmiski),szynka w sosie śmietanowo-chrzanowym, pasztet z królika.
Możliwości noclegu:
2 pokoje 2-osobowe, 1 pokój 3-osobowy, 2 pokoje 4-osobowe, w tym jeden apartament z oddzielnym wejściem na parterze.
Przykładowe ceny:
Noclegi: ok. 50 zł /os. za noc
SPECJALNOŚĆ W MENU:
polędwiczki w ziołach z kurkami, kaczka z sosem z czarnej porzeczki, pasztet z królika