Wczasy pod gruszą, śliwą i jabłonią, gdzie możesz poznać smak mazowieckich owoców, nauczyć się je przetwarzać tradycyjnymi metodami i wziąć udział w warsztatach „4 pory roku w sadzie”. Możesz cofnąć się w czasie do III wieku przed naszą erą, ulepić z gliny czerski kubek, taki sam jak ten, który znaleziono w pobliżu Zamku Książąt Mazowieckich w Czersku. W izbie muzealnej, którą prowadzą państwo Jabłońscy, możesz odkryć tajemnice pobliskiego zamku, który znajduje się zaledwie 300 metrów od gospodarstwa.

To miejsce dla osób, które poszukują odskoczni od codziennego stresu. Prawdziwymi skarbami są wiedza i otwarte serca właścicieli, a atrakcją specjalną piękne, malownicze sady pełne jabłoni, grusz, wiśni i śliw, do których można dotrzeć po krótkim, relaksującym spacerze.

CIEKAWE HISTORIE:

To w Jabłonce nauczyliśmy się przyrządzać najlepsze powidła ze śliwek oraz dżemy z moreli.

rodzina Kosakowskich z Warszawy

Uczestnictwo w żywej lekcji biologii z cyklu „pory roku w sadzie” pozwoliło mi zrozumieć, skąd biorą się smaki zawarte w jabłkach, śliwach i gruszach.

Andrzej z Pruszkowa

Miło spędziliśmy czas jeżdżąc rowerami wśród sadów, pogoda była całkiem, całkiem dobra i po jeździe zajadaliśmy się wspaniałymi zupami no i cudeńkiem – pierogami. Dziękujemy bardzo!

Halina i Andrzej z Zakociewic.

MAZOWIECKIE OPOWIEŚCI:

Podobno w Czersku nie ma muzeum, ale to nie do końca prawda. Gospodarze Jabłonki zgromadzili interesującą prywatną kolekcję muzealną, którą wyeksponowali w swojej posiadłości. Dzięki archiwalnym fotografiom można zobaczyć, jak wyglądał Zamek w Czersku na przestrzeni dziejów. Gospodarze posiadają erudycyjną wiedzę o kulturze mazowieckiej w odmianie łużyckiej.

W Jabłonce realizowane są 3 programy edukacyjne: „Pory roku w sadzie”, „Rękodzieło ludowe” oraz „Interaktywne wykłady na temat historii Polski”.

Gospodarstwo jest rekomendowane przez Polską Federację Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne” oraz należy do Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych.

W 2005 roku na Międzynarodowych Targach Turystycznych pani Barbara Jabłońska otrzymała trzecią nagrodę w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Smakosze Mazowsza na najsmaczniejszą potrawę regionalną – kuleczki z indyka.

OFERTA:

Gospodarstwo agroturystyczne i sadownicze Jabłonka składa się z dużego domu z pokojami gościnnymi oraz kilku sadów w Czersku. Obiekt należy do Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej, która oceniła jego standard na dwa słoneczka.

Dojazd:

Gospodarstwo agroturystyczne i sadownicze „Jabłonka” położone jest tuż przy drodze prowadzącej do kościoła i ruin Zamku Książąt Mazowieckich w Czersku.

Oferta podstawowa:

  • agroturystyka
  •  warsztaty z przygotowywania zdrowej żywności i możliwość zamówienia specjałów domu (sernik puszysty, piernik z jabłkami, pierogi domowe, przetwory owocowe, pieczone mięsa)
  • wystawy z zakresu historii regionu i Czerska
  •  żywe lekcje historii polegające na odtwarzaniu ginących zawodów (np. tkaczy, garncarzy)
  • możliwość zamówienia posiłków bezglutenowych i bezcukrowych, kuchnia naturalna nieprzetworzona

Istnieje możliwość zorganizowania pokazu walk rycerskich, nauki strzelania z łuku oraz rękodzieła ludowego

Nocleg i możliwość obejrzenia ekspozycji historycznej są możliwe z marszu. Uczestnictwo w warsztatach możliwe jest wyłącznie po wcześniejszym uzgodnieniu.

Od kwietnia do listopada możliwe jest uczestnictwo w warsztatach, agroturystyka dostępna przez cały rok.

Możliwości wyżywienia: śniadania i obiadokolacje.
Bezglutenowe i bezcukrowe wyżywienie oparte o nieprzetworzone produkty możliwe jest po uzgodnieniu.

Noclegi:
W gospodarstwie Jabłonka znajdują się miejsca dla około 20 osób. Nocleg w dwu-, trzy- i czteroosobowych pokojach z łazienkami.

Przykładowe ceny:
Nocleg od 40-50 zł / os. w zależności od długości pobytu
Śniadanie 15 zł, obiadokolacja 25 zł, ceny warsztatów w zależności od programu i leczebności grupy od 15 do 40 zł / os.

STYL: ekologiczny

CZAS PODRÓŻY Z WARSZAWY: 36 km / 40 min.

Dane kontaktowe

AGROTURYSTYKA JABŁONKA
05-530 Czersk, ul. Warszawska 3
22 727 34 38
Strona www