Winnica Wieczorków leży na lokalnym Szlaku Kulinarnym Smaki Ziemi Kozienickiej. Tradycje produkcji wina sięgają już trzech pokoleń, bo już dziadkowie obecnego właściciela robili trunki z owoców, które uprawiali, m.in. z porzeczek i wiśni. Dziś króluje tu winna latorośl, a sama winnica należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Odbywają się tu spacery, degustacje i pikniki. Chętni mogą wziąć także udział w winobraniu.
POMYSŁ NA ŻYCIE NA WSI
Paweł pochodzi z rodziny sadowników, dziadek jako pierwszy we wsi posadził sad jabłoniowy. Wszystko zaczęło się od rodzinnego hobby – wina owocowe w gospodarstwie były produkowane, od kiedy pamięta. Dziadkowie robili wina z owoców, które uprawiali, a były to porzeczki, wiśnie i czereśnie. Po dziadkach gospodarstwo przejęli rodzice Pawła, którzy dalej uprawiali sady. Na własne potrzeby dalej robili wina z tych owoców oraz przetwory.
Paweł od dawna interesował się domowym wyrobem win owocowych. Z czasem jednak bardziej upodobał sobie winorośl, która daje możliwość produkcji win gronowych. Jego przygoda z winami gronowymi zaczęła się od dziesięciu krzewów winorośli, które posadził w 2004 roku.
Zaczął czytać specjalistyczne publikacje, szukał informacji wśród działających już winiarzy na raczkującym dopiero rynku rodzimych producentów wina, szkolił się również w zakresie profesjonalnej produkcji wina. Pomogły mu w tym wyjazdy do Niemiec i Czech, gdzie podpatrywał tamtejsze metody uprawy winorośli i wypracowane przez lata dobre praktyki stosowane przy produkcji wina. Wtedy też dowiedział się, że z 10 krzewów winorośli można zrobić tylko 10 butelek dobrego wina. Dlatego w kolejnych latach powiększał powierzchnię winnicy i sadził kolejne rzędy winnej latorośli.
Z czasem hobby zaczęło przekształcać się w sposób na życie. Paweł zrezygnował z etatowej pracy w Warszawie i zajął się już na poważnie uprawą i produkcją win. W 2010 roku, kiedy przejął małe gospodarstwo po rodzicach zaczął przekształcać je w gospodarstwo winiarskie. Winnica Wieczorków jest obecnie członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze oraz z powodzeniem funkcjonuje na lokalnym Szlaku Kulinarnym Smaki Ziemi Kozienickiej.
SIELSKIE OPOWIEŚCI
Winne opowieści, szczególnie przy degustacji miejscowego wina, bywają niezwykle barwne. Daleki kuzyn Pawła kilka lat temu odwiedził Winnicę Wieczorków i tak mu się tutaj spodobało, że co 2-3 lata przyjeżdża systematycznie z rodziną aż z Australii. A w 30. rocznicę swego ślubu zorganizował dla rodziny właśnie w tutejszej winnicy wyjątkową imprezę jubileuszową. Inni też docenili urzekający klimat tego miejsca, bo w winnicy odbywały się tak- że zaręczyny – wśród winorośli, w nocnej porze, przy świecach.
Raz do roku, na początku wakacji, w czerwcu odbywają się Dni Otwarte Win- nicy Wieczorków, a w ich trakcie zwiedzanie winnicy i winiarni, degustacja i biesiada. Dzieje się wtedy, oj dzieje… Nadwiślańskie okolice Winnicy Wieczorków są tak piękne, że już kilka grup gości zwiedzających plantację skorzystało z możliwości lotów widokowych śmigłowcem, aby podziwiać również winorośl z powietrza.
Co roku jesienią w winobraniu mogą uczestniczyć woluntariusze. Przyjeżdżają osoby indywidualne i rodziny nawet z małymi dziećmi. Coraz więcej osób zgłasza się, aby przeżyć takie nietypowe doświadczenie udziału w zbiorze winogron. Na zakończenie winobrania zawsze jest ognisko i biesiada dla wszystkich uczestników. Wtedy nie ma końca ciekawym rozmowom, wymianie doświadczeń i refleksji nad długim procesem produkcji dobrego wina.
CO PROPONUJE WINNICA WIECZORKÓW
W winnicy produkowane są różne rodzaje win. Każdy szczep winny ma nieco inny charakter i daje inne wino. Paweł wytwarza białe wino wytrawne ze szczepów Hibernal, Seyval Blanc, Bianka, Riesling, Johaniter oraz wino czerwone i różowe ze szczepów Rondo, Leon Milot, Regent.
Gościom odwiedzającym winnicę Paweł oferuje:
• spacery po winnicy wraz z oprowadzaniem,
• czynny udział w winobraniu,
• degustacje dla gości indywidualnych oraz grup zorganizowanych organizowane z małym poczęstunkiem składającym się z serów, które są wędzone na miejscu oraz wędlin od lokalnych producentów,
• pikniki w winnicy wraz z przygotowaniem specjalnych koszy piknikowych, w których są wina oraz specjalnie dobrane przekąski, sery, wędliny i owoce sezonowe – podczas takich imprez można wtedy spędzić w winnicy cały dzień, delektując się pięknymi nadwiślańskimi widokami, zapachem winorośli i klimatyczną atmosferą tego miejsca,
• w sezonie jesienno-zimowym, gdy nie ma już zbyt dobrej pogody dostępne są degustacje komentowane w winiarni wśród beczek i kadzi z młodym winem,
• na specjalne zamówienie dla grup przygotowane są poczęstunki, gdzie na stole znajdą się m.in. wędzone ryby jak np. pstrąg czy karp oraz dobrane potrawy regionalne.
GOSPODARZE
Paweł pochodzi z miejscowości Borek, gdzie jest teraz winnica. Przez 10 lat funkcjonował w Warszawie, gdzie studiował i pracował. W końcu jednak zdecydował się wrócić w rodzinne strony. Jest człowiekiem wielu pasji – myśliwym oraz pasjonatem lotnictwa, sportów motorowodnych, jazdy na rowerze i oczywiście regionalnych kulinariów.
Ale przede wszystkim jest koneserem wina i doświadczeń winiarskich. W winie ceni smak, zapach, prawdziwość, naturalność bez chemii i sztucznych uszlachetniaczy. Lubi przyrodę, jest przyjazny i otwarty, lubi poznawać nowych ludzi, szybko nawiązuje kontakt z gośćmi. Wartości, które ceni to szczerość i rodzina.
ZRÓWNOWAŻONA TURYSTYKA
Zasady zrównoważonej turystyki w Winnicy Wieczorków realizowane są przez takie działania jak:
• segregacja odpadów,
• kompostowanie odpadów organicznych z przeznaczeniem na nawóz,
• ekologiczne uprawy winorośli i warzywnika bez używania nawozów sztucznych,
• ekologiczny warzywnik dla gości,
• eliminacja opakowań z plastiku,
• odzyskiwanie wody opadowej z dachu winiarni, która wykorzystywana jest do podlewania warzywnika i ogrodu,
• kooperacja z miejscowymi producentami i wykorzystywanie w działalności serów i wędlin pozyskanych od lokalnej społeczności,
• wspólne organizowanie imprez z LGD Puszcza Kozienicka – warsztaty, udział w gminnych dożynkach, imprezy z Kołem Gospodyń Wiejskich,
• kultywowanie miejscowych tradycji i folkloru poprzez współpracę z twórcą ludowym,
• organizacja imprez charytatywnych.