Chleby wypiekane w lokalnych piekarniach i gospodarstwach od pierwszej edycji wygrywają konkurs na Produkt Festiwalu Miodu i Chleba w Kamieńczyku. Raz tylko ustąpiły miejsca pysznemu miodownikowi. Także i w tym roku, podczas szóstej edycji imprezy, zostanie wybrany najsmaczniejszy produkt. Festiwal odbędzie 6 sierpnia. Na Rynku Tadeusza Kościuszki staną stragany z wyrobami regionalnych i lokalnych firm, gospodarstw i gospodarzy oraz rękodzielników.

Program VI Festiwalu Miodu i Chleba

12.00 - Msza św. w kościele pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Kamieńczyku
13.30
- uroczyste otwarcie festiwalu
- koncert country zespołu Droga na Ostrołękę
14.45 - występy zespołów pieśni i tańca Wyszkowiacy, Nadbużanie, Złote Lata
16.30 - koncert Kapeli Praskiej
19.00 - zabawa taneczna pod chmurką (zespół Alt)

"Festiwal Miodu i Chleba w Kamieńczyku jest imprezą organizowaną przez Gminę Wyszków. Jej celem jest promocja naturalnych walorów turystycznych Kamieńczyka – jednej z piękniejszych miejscowości w Gminie. Impreza skierowana jest zarówno do wyszkowian, letników i turystów odpoczywających tutaj o różnych porach roku, ale także mieszkańców Warszawy, którzy mogą znaleźć chwilę wytchnienia i moc smakołyków podczas kamieńczykowskiego festiwalu".
www.wyszkow.pl/festiwalkamienczyk

Konkurs na Produkt Festiwalu Miodu i Chleba towarzyszy imprezie od pierwszej edycji. Zwycięzcą został wówczas chleb ze śliwką z Piekarni i Cukierni Janusza Romanowskiego z Goworowa, rozchwytywany przez gości festiwalowych, zanim zdążył ostygnąć.
Podczas drugiej edycji wygrał miodownik piekarni PSS Społem - ciasto z dodatkiem miodu pszczelego, przełożone kremem z kaszą manną i udekorowane orzechami włoskimi.
Trzecim zwyciezcą konkursu został żytni chleb Bartnik piekarni PSS Społem z dodatkiem pszczelego miodu, produkowany na zakwasie.
W czasie czwartego i piątego festiwalu triumfowały wypieki Pawła Palichleba – w 2015 r. chleb żytni na zakwasie, a rok temu chleb turecki wykonany z zaczynu poolish i mąki pszennej z rodzynkami, z dodatkiem melasy i kawy.

A JAKA JEST TWOJA HISTORIA?

VI Festiwal Miodu i Chleba w Kamieńczyku

Co będzie można znaleźć na straganach? Lokalne wypieki – chleby i ciasta, miody z różnych pasiek, dary pól, łąk, lasów i przydomowych ogródków, a także rękodzieło oraz tradycyjne wyroby spożywcze, m.in. wędliny i sery. Z okazji VI Festiwalu Mioda i Chleba w jednej z najbardziej urokliwych miejscowości gminy Wyszków zaplanowano również wiele atrakcji: koncertów, warsztatów pieczenia chleba, degustacji i, tradycyjnie, konkursu na festiwalowy produkt.

DANE KONTAKTOWE
VI Festiwal Miodu i Chleba w Kamieńczyku
Rynek Tadeusza Kościuszki, Kamieńczyk, 07-202
kino@wok-hutnik.pl
29 742 44 48
www.wyszkow.pl/festiwalkamienczyk/
 
51 minut
Sprawdź nasz profil