SMAKI

MUZEUM KURPIOWSKIE I GOSPODARSTWO AGROTURYSTYCZNE W WACHU

Muzeum Kurpiowskie w Wachu połączone z gospodarstwem agroturystycznym to obiekt, który ściśle nawiązuje do tradycji regionu – Kurpiów.

W Wachu poznaliśmy Kurpie od podstaw. W Muzeum Kurpiowskim zobaczyliśmy, jak żyło się tu przed laty, gdy głównym celem ludzi była uprawa roli i przygotowanie żywności. Zobaczyliśmy tu tradycyjne sprzęty kuchenne, np. stępy do kaszy, niecki, dzbany, szatkownice do kapusty, stolnice, czy moździerze do przypraw, a gospodarze – pan Zdzisław i pani Laura – z pasją opowiedzieli, jak korzystano niegdyś z tych zapomnianych urządzeń.

Warto zajrzeć tu również na warsztaty kulinarne, podczas których gospodyni opowiedziała nam o dawnej kuchni Kurpiów i przygotowała wspólnie z nami tradycyjne dania. Serwując kurpiowskie potrawy, Pani Laura odtwarza dawne przepisy spisane przez swoją teściową jeszcze przed II wojną światową. Autentyczne smaki podawanych dań okazały się pozytywnym zaskoczeniem! Głównym przesłaniem Państwa Bziukiewicz jest przekazanie odwiedzającym, że w dzisiejszych czasach można żyć w stylu Slow Life i odżywiać się zdrowo.

CIEKAWE HISTORIE:

Najlepsze ciasto drożdżowe pod słońcem i przepiękne wyroby rękodzieła kurpiowskiego! Kto jeszcze nie widział, niech żałuje

Monika z Schwellbrunn, Szwajcaria

Na warsztatach kulinarnych z panią Laurą można nie tylko najeść się do syta, ale też poznać masę ciekawostek związanych z regionalną kuchnią

Arek z Zambrowa

Dzieciaki były zachwycone wycieczką po Muzeum, poznając dawne tradycje i kulturę, a przy tym świetnie się bawiąc

Joanna z Warszawy

MAZOWIECKIE OPOWIEŚCI:

Muzeum Kurpiowskie w Wachu połączone z gospodarstwem agroturystycznym to obiekt, który ściśle nawiązuje do tradycji regionu – Kurpiów. Muzeum posiada bogatą kolekcję zbiorów kultury kurpiowskiej pochodzących nawet z XVIII wieku. W ofercie muzeum znajdują się również lekcje muzealne poświęcone szerokiej gamie aspektów kultury kurpiowskiej oraz warsztaty kulinarne z kuchni regionalnej. Gospodyni opowiada i demonstruje przygotowanie takich potraw jak „drożdżaki”, rejbaka, czy tradycyjnego piwa kozicowego.

OFERTA:

Dojazd:
Wach położony jest w samym środku Puszczy Kurpiowskiej, przy trasie nr 53 w połowie drogi między Kadzidłem (10 km) a Myszyńcem (10 km), przy trasie z Warszawy (150 km) na Mazury. Wjeżdżając do Wachu od Kadzidła, Warszawy należy przejechać jeszcze ok. 2 km, minąć z lewej strony zjazd na Olszyny. Za tym zjazdem ok. 200 m (słupek 94/9) skręcić w pierwszą drogę żwirową w prawo i tą drogą jechać 1800 m.
Oferta podstawowa:
• Zwiedzanie Muzeum z przewodnikiem, który z pasją opowie o zgromadzonych przedmiotach pochodzących z Kurpi Zielonych, obrazujących dawną kulturę tego regionu. W muzeum zebrano ponad 3000 eksponatów, a najstarsze z nich pochodzą nawet z XVIII wieku. Zbiory w Muzeum Kurpiowskim w Wachu zostały podzielone na tematyczne działy: Tkactwo, Bursztyniarstwo, Stolarstwo, Szewstwo, Plecionkarstwo, W domu, W zagrodzie, Bartnictwo, Strój, Stajnia, Rzemiosło.
• Warsztaty i lekcje muzealne pozwolą na żywe obcowanie z historycznym sprzętem, poznanie pracy przy jego użyciu i odkrycie prawdziwego, dawnego życia na Kurpiach i szerokiego zakresu przejawów kultury kurpiowskiej. Tematem warsztatów lub lekcji muzealnych mogą być m. in.: kopanie i obróbka kurpiowska bursztynu, samodzielne tworzenie pięknej koronki frywolitkowej lub koronki szydełkowej, wyrób palm bądź pisanek wielkanocnych czy ginące zawody oraz użycie staromodnych maszyn rolniczych w praktyce.
• Warsztaty kulinarne z kuchni kurpiowskiej, podczas których Pani Laura przedstawia bogatą historię regionalnych kulinariów, odtwarzając przepisy z początku XX wieku. W programie warsztatów m. in. wspólne robienie drożdżaków, czyli kurpiowskich pierogów drożdżowych z owocami i powidłami.
• Kurpiowska Biesiada pozwoli na dogłębne poznanie tajemnic kuchni regionalnej. Podczas biesiady goście mogą posmakować wielu kurpiowskich specjałów, poznać sposoby ich wykonywania, dowiedzieć się jak kiedyś odżywiali się Kurpie, a nawet dostać wypróbowany przepis na ulubione danie. Odkryj, jak smakują rejbaki, fafernuchy, łagodniak z kruszonką czy piwo kozicowe!
• Dla zwiedzających muzeum dostępna jest także Biblioteka Kurpiowska o tematyce regionalnej i bursztyniarskiej, z licznymi „białymi krukami”.
• Ciekawą pamiątką z wizyty w Muzeum mogą być wyroby z kurpiowskiego bursztynu, koronki frywolitkowej i szydełkowej oraz pisanki wielkanocne, dostępne do kupienia na miejscu.
• Grzybobranie i jagodobranie.
• Wspólna wycieczka do pobliskich barci.
• Ognisko.

Konieczność umówienia się klienta:
Każdorazowo należy uzgodnić swój przyjazd z właścicielami.
Oferta ma charakter całoroczny.
Obiekt ma charakter całoroczny i jest dostępny zarówno dla grup zorganizowanych, jak i turystów indywidualnych.
Możliwości wyżywienia:
Wyżywienie możliwe, przede wszystkim dania o charakterze regionalnym.
Możliwości noclegu:
Dostępne jedynie trzy miejsca noclegowe.
Przykładowe ceny:
Zwiedzanie Muzeum – dorośli 5 zł, dzieci 3 zł, lekcje muzealne dla grup – 50-100 zł, warsztaty kulinarne z kuchni kurpiowskiej – 50 zł za grupę, 5 zł /os.

SPECJALNOŚĆ W MENU: rejbaki, fafernuchy, łagodniak z kruszonką, piwo kozicowe

 

Dane kontaktowe

MUZEUM KURPIOWSKIE W WACHU
07-420 Wach 14
607 676 356 lub 607 110 393
Strona www