Gospodarstwo agroturystyczne Ela położone jest w niezwykle w atrakcyjnym przyrodniczo regionie. Pozwoliło to nam na spędzenie w Wydmusach dni wypełnionych nie tylko błogim lenistwem, ale też aktywnym wypoczynkiem. Urozmaicony teren, nieskażone środowisko, czyste powietrze z wielkim sukcesem zachęciły nas do zdobywania szlaków pieszych i rowerowych, grzybobrania czy spędzania czasu nad pobliskim jeziorem.

Czasem jednak idealne wakacje to słodkie nicnierobienie. Również tutaj Ela spisała się naszym zdaniem na medal, zapewniając nam smakowitą wyprawę po kurpiowskich kulinariach. Mieliśmy okazję skosztować tradycyjnych dań z regionu, bazujących na produktach z własnej upraw i hodowli gospodarstwa.
Jedno jest pewne – w gospodarstwie agroturystycznym Ela najedliśmy się do syta, a świeże mleko jeszcze nigdy nie smakowało tak dobrze. Co ciekawe, kulinarne zdolności gospodyni – pani Eli – były już wielokrotnie nagradzane w konkursach i doceniane zarówno przez stacje telewizyjne, jak i gości gospodarstwa. Po smakowitych chwilach spędzonych w jej gospodarstwie nie możemy się nie zgodzić z tymi ocenami.

CIEKAWE HISTORIE:

Podczas wizyty Pani Ela opowiedziała nam o tym, jak gotowała w programie „Kawa czy herbata”. Smakując przygotowanych przez nią tradycyjnych dań poczuliśmy dlaczego. Pyszności!

Ewa i Andrzej z Warszawy.

Wszystko czego dusza zapragnie. Piękne okolice na spacery czy wycieczkę rowerową, kilka chwil do jeziora, a w samym gospodarstwie nie mniej atrakcji. Do tego pożywne, tradycyjne jedzenie.

Michał z Olsztyna

Nigdy nie sądziłem, że pomiędzy wędrówkami po kurpiowskich lasach uda mi się wybrać na rozgrywkę w paintball. Gospodarstwo Ela zaskakuje!

Karol ze Szczecina

MAZOWIECKIE OPOWIEŚCI:

W gospodarstwie agroturystycznym Ela wyraźnie czuć dawną tradycję Kurpiowszczyzny, kiedy to na stołach królowały produkty uprawiane lokalnie, najczęściej w samym gospodarstwie. Nie inaczej jest tutaj – świeże mleko, warzywa z ogródka, przetwory mleczne i mięsa zaskoczą gości swoim niepowtarzalnym smakiem. Gospodyni, Pani Ela, wykorzystuje je do przygotowania wyjątkowych dań, opartych na tradycyjnych przepisach, w tym m. in. kapusta z kaszą i żeberkami, piwo kozicowe, rejbak, czy fafernuchy.

Jakość serwowanych tu potraw została również doceniona przez sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza, a wytwarzane tu piwo kozicowe zajęło I miejsce w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2004 r.

OFERTA:

Dojazd:
Jadąc na południe z Myszyńca drogą krajową 53, po około 2,5 km należy skręcić na zachód w miejscowości Wydmusy (przy odpowiednim skręcie po lewej stronie drogi znajduje się reklama Gospodarstwa Ela).

Oferta podstawowa:
• Agroturystyka w przepięknym otoczeniu wydm, lasów i wody. Idealne warunki do aktywnego wypoczynku – wycieczek szlakami pieszymi i rowerowymi, wędkowania, grzybobrania.
• Na terenie gospodarstwa znajduje się kort tenisowy oraz specjalnie przygotowany obszar do gry w paintball.
• Spragnieni kulinarnych wrażeń mogą spróbować świeżych produktów (mleka, warzyw, miodu prostu z pasieki) oraz przygotowanych z nich potraw kuchni regionalnej, takich jak kapusta z kaszą i żeberkami, piwo kozicowe, rejbak, czy fafernuchy.
• Organizowane są warsztaty służące poznaniu tradycji kurpiowskich i przygotowaniu tradycyjnych, regionalnych potraw.
• Latem organizowane są ogniska i grillowanie.
• Zimą w gospodarstwie Ela można wybrać się na kulig.
Konieczność umówienia się klienta:
Każdorazowo należy uzgodnić swój przyjazd z właścicielką.

Oferta dostępna przez cały rok.

Możliwości wyżywienia:
Wyżywienie możliwe, przede wszystkim kuchnia regionalna oparta na składnikach pochodzących bezpośrednio z gospodarstwa.

Możliwości noclegu:
Gospodarstwo dysponuje 32 miejscami noclegowymi w pokojach dwu-, trzy- i czteroosobowych.

Przykładowe ceny:
Nocleg 45 zł, nocleg z wyżywieniem 90 zł.

SPECJALNOŚĆ W MENU:
kapusta z kaszą i żeberkami, piwo kozicowe, rejbak, fafernuchy

 

Dane kontaktowe

GOSPODARSTWO ELA
Wydmusy 59, 07-430 Myszyniec
29 772 19 12, 609 858 698
Strona www